måndag 18 januari 2010

När Boden var nära elitserien

Bodens BK i elitserien. Hur sjukt låter inte det egentligen? Men nära var det, säsongerna 94/95 och 95/96. Klubben som gick i konkurs 2005 hade dessa år ett riktigt bra lag på allsvensk nivå.

Upplösningen av kvalserien 1994 var högdramatisk. I centrum stod en speedkula från Härnösand, vid namn Ulf Sandström. I sista omgången möttes nämligen AIK och Sandströms Boden i Globen. AIK var tvugna att vinna med tre mål för att komma tillbaka till elitserien, annars skulle Boden ta den platsen.

AIK har kommandot i matchen och leder med 3-0 när det återstår mindre än två minuter av matchen. Då får Boden en straff. Nu börjar det hagla in saker på isen. Matchen får avbrytas för att isen ska spolas om. Först efter 10 minuter blir det dags för Sandström att lägga sin straff. Man kan anta att detta inte var den optimala förberedelsen för denna uppgift.

Den gamla räven Rolf Ridderwall stod i AIK-målet. I Bodens bås verkade förövrigt Niklas Wikegård som tränare.

Sandström åker till slut fram och tar straffen - och missar! Ridderwall läser straffen.

Här är ett klipp om händelsen:



Ulf Sandström har ständigt blivit ihågkommen för denna straffmiss. Vilket är synd för en sådan fin hockeykarriär. Andra klubbar han representerade var bla. Modo, Luleå, Kalpa och Tappara. Han tackade även nej till NHL-spel med Chicago. 1988 tog han OS-brons med Tre Kronor i Calgary och han gjorde 3 mål i den turneringen.

2 kommentarer:

  1. Ok, kul att du skriver om detta. Dock en fet korrigering, det var den 15 april 1994 som Uffe missade straffen. Jag var på plats i Globen som Bodensupporter. En tung afton...

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag beklagar mitt ytterst sena svar. Nu ska dock felet vara korrigerat!

    SvaraRadera