torsdag 20 november 2014

Hyllningar från Finland till Peter Forsberg

Det har varit mycket Peter Forsberg i veckan. "Foppa" som blev invald i hockeyns hall of fame nyligen.

Må så vara att jag inte alltid har så trevliga minnen av honom eftersom han var en "finndödare". Han var t.ex. med och vände 5-1 till 5-6 i VM-turneringen 2003 i Helsingfors. Hans 5-5 mål ger mig ännu mardrömmar.

Men sällan har hockeyvärlden skådat en sådan komplett hockeyspelare. Synd att hans karriär skulle spolieras av skador. Men Foppa kan ändå stoltsera med att vara en riktig vinnare. 2 OS-guld, 2-Stanley Cup och 2-VM guld säger det mesta.

Filip Saxén, journalist på Hufvudstadsbladet, hyllar även han Foppa i sin blogg. Så vi finländare har helt enkelt accepterat att han var en utomordentlig lirare. Kan även tillägga att hockeyjournalisten Kaj Kunnas också är en som har berömt Foppa från finländskt håll.

5-5 målet var det ja.

1:36 in i följande klipp:



Jag har egentligen aldrig fattat vad finnarna håller på med här. Man faller som käglor in i egen bur och Foppa behöver bara lägga in pucken på mål. Den där där pucken ska aldrig få gå in. Ej heller ska han få göra den där åkningen såpass ohotad. Men finländarna var här psykiskt knäckta och riktigt stirriga. En finländsk tidnings förstasida dagen efter sa nog allt om vad finländarna kände efter den förlusten. Sidan var helt svart.

Om bara Teemu Selänne hade satt sitt friläge vid ställning 5-2. Då tror jag aldrig Tre Kronor hade kommit igen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar