lördag 16 januari 2010

Björn Borg vs. Vitas Gerulaitis

Den anses vara en av de mest underhållande tennismatcherna någonsin. Detta var i herrarnas Wimbledon-semifinal 1977 och på vardera sida om nätet stod "ismannen" Björn Borg från Södertälje och amerikanen Vitas Gerulaitis, med litauiskt påbrå. Detta begav sig innan de långa servkanonernas(med licens att utnyttja andraserven) tid. Här var det träracketar med liten slagyta som gällde.

Matchen slutade till sist med vinst för Borg med setsiffrorna 6-4, 3-6, 6-3, 3-6, 8-6. Det var en match där ingen gav upp. Men till slut måste man ju ha en vinnare och när det kom till jämna matcher på gräset i Wimbledon, så stod oftast Borg som segrare till slut. Borg vann också finalen mot Jimmy Connors.

Borg och Gerulaitis var goda vänner privat. De tränade också ofta tillsammans. Borg kräver väl ingen större presentation. Men outsidern Gerulaitis största singeltitel kom faktiskt samma år i Australien Open. Lägg därtill i karriären två finalplatser i Franska Öppna respektive US-Open och en Davis Cup-seger. Totalt vann han 25 singeltitlar och hans bästa ranking blev 3:a i världen som han uppnådde 1978. Han avslutade sin aktiva tenniskarriär 1986.

Gerulaitis var även känd för sitt hårda liv utanför tennisplanen. Han gillade glamour och festande. Han använde även droger. Han gick tragiskt nog bort den 17:e September 1994 i en ålder av 40. Det har angivits att han sov över hos en vän i New York, när ett fel i luftkonditioneringen gjorde att kolmonoxid kom in där han låg och sov. Han ska således ha avlidit av kolmonoxidförgiftning.

Här kommer en av alla lysande bollar från den klassiska matchen i Wimbledon 1977:



Matchen finns faktiskt även att köpas på DVD.

1 kommentar:

  1. Såg den i direktsändning. VOW! Vitas against Bjorn. Det var tider det. Filade själv på den där tvåhandsbackhanden i tennisföreningen Träffs regi med Bosse Sirén som sakkunnig ledare!!

    SvaraRadera