lördag 27 mars 2010

Tofik Bakhramov 1926-1993


För 10 år sedan mötte Sverige Azerbajdzjan i ett VM-kval i fotboll. Man lyckades knappt vinna matchen som slutade 0-1 till Sveriges fördel.

Azerbajdzjan är nog mer känt för sin olja än för sina framgångar i fotboll. Ibland kan man undrar varför dessa länder ställer upp överhuvudtaget. Eftersom utsikterna för att nå ett slutspel i princip är obefintliga. Vad man däremot kan göra är att sätta käppar i hjulet för andra nationer som jagar en VM- eller EM-plats. Att åka och spela bortamatch i huvudstaden Baku är nog inget de övriga nationerna ser framemot.

I Azerbajdzjan har man ingen känd fotbollsspelare att namnge nationalarenan efter. Man har heller inte valt att sälja namnrättigheterna till något rikt oljebolag. Men man tager vad man haver, så att säga. Därför har arenan som har plats för 30 000 åskådare fått namnet Bakhramov Stadion.

Vem var då denne Tofik Bakhramov? Jo, han var linjeman och mest känd för att ha gett sitt utlåtande till den schweiziska huvuddomaren Gottfried Dienst i VM-finalen 1966. Enligt Bakhramov var Geoff Hursts boll inne och England vann finalen mot Tyskland.

1993 dog denne kultförklarade linjeman i sin hemstad Baku. Bakhramov står även staty utanför arenan.

1 kommentar: