fredag 14 maj 2010

"Säffle-Gunnar"

Källa: om4ever.com

Säga vad man vill. Sverige har haft stora fotbollshjältar genom tiderna. Somliga med mer tragiska livsöden än andra.

Sveriges kanske mest okända fotbollshjälte genom tiderna är förmodligen Gunnar Andersson. Denna värmlänning som föddes i Arvika 1928 tog tidigt en plats i IFK Åmåls A-lag. Han blev kallad "Säffle-Gunnar" eftersom hans familj hade flyttat från just Säffle till Åmål. IFK Göteborg fick upp ögonen för denne målfarlige anfallare och man värvade honom 1949. Sejouren i Göteborg blev dock kort. I samband med övergången till göteborgskamraterna ansågs han ha fått alldeles för stora ekonomiska fördelar. Som reglerna var vid denna tid blev han proffsförklarad och därmed avstängd ett år av det svenska fotbollsförbundet.

Han blev dock upptäckt av den franska storklubben Olympique Marseille och skrev kontrakt med dem 1950. Det var här han gjorde sig odödlig! Eller vad sägs om 169 mål på 220 matcher åren 1950-58? Detta gjorde han utan att vara lagets straffskytt. Andersson anses vara en av Marseilles stora genom tiderna. Efter tiden i Marseille gjorde han även några utflykter i andra franska klubbar.

Odödlig var det. Ja, alltså odödlig i den meningen att han aldrig kommer att glömmas av Marseille-fansen. Men tyvärr fick sagan om Gunnar Andersson ett tragiskt slut. Likt historien om Nacka Skoglund, dog också Gunnar i förtid. Han dog 1969 i en hjärtattack. Han var då precis som Nacka fattig, sjuk och utan vänner. Scenariot var det samma. Personer i omgivningen hjälpte tills de inte kunde hjälpa till mera. Hade det inte varit för Marseille-supportrarna så hade han kunnat bli begravd utan gravsten. Gunnar hade även flyttat tillbaka till värmland 1964 för att ta sig an IFK Arvika som spelande tränare. Men han fullföljde inte det uppdraget.

Det har gjorts en TV-dokumentär om Gunnar Andersson. Den heter "Målgöraren i Marseille". Av någon anledning fick aldrig Andersson chansen i det svenska landslaget. Däremot spelade han en B-landskamp för Frankrike.

1 kommentar:

  1. Hej! Sakta har jag samlat material (arkiv, intervjuer) om Gunnar och längre fram i vår börjar jag skriva. Får du idéer så gärna. /Åke S
    ake.sandberg2@gmail.com

    SvaraRadera