måndag 10 maj 2010

Davis Cup i centrum för politiska demonstrationer

Sverige har vunnit den klassiska tennisturneringen Davis Cup 7 gånger. Senast det begav sig var 1998 när Sverige vann över Italien i Milano.

Men detta idrottsevenemang har i Sverige även fått stå i centrum för politiska demonstrationer. Förmodligen har det handlat om att Sverige har haft "oturen", om vi säger så, att lottas mot länder som svenska politiska grupper har haft åsikter om.

Senaste exemplet är Davis Cup-matchen mot Israel i Malmö 2009. Matchen föregicks av mycket skriverier och utanför arenan ägde till största delen fredliga demonstrationer rum. Kommunen hade även tagit beslutet att stänga matchen för publik. 1975 hade man också tagit beslut att stänga en match för publik. Då var det Davis Cup-matchen mellan Sverige och Chile i Båstad som hamnade i blickfånget. Detta var endast två år efter Augusto Pinochets militärkupp.

Men första gången en Davis Cup-match i Sverige hamnade i centrum för sådana här politiska aktiviteter var 1968. Sverige skulle möta Rhodesia(nuvarande Zimbabwe) i Båstad. Rhodesia leddes vid den här tiden av Ian Smith, son till en skotsk invandrare. Hans regim ansågs av många vara rasistisk och det politiska systemet segregationistiskt.

Om denna händelse i Båstad har P3 dokumentär gjort en radiodokumentär. P3 dokumentär som förövrigt är ett helt suveränt program. Länken till programmet om Båstadskravallerna hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar