fredag 3 september 2010

Pär Zetterberg


Det kändes som att han kom från ingenstans och som att han bar upp svensk fotboll under ett par år när Sverige inte lyckades gå till något stort mästerskap. För detta belönades han med guldbollen 1997.

Född i Falkenberg och fostrad i stadens klubb gick han som ungdomsproffs till Anderlecht som 16-åring. Därifrån blev han utlånad till Charleroi åren 1991-93 och gjorde mycket väl ifrån sig. Zetterberg återvände till Anderlecht och fick där uppleva en lång och framgångsrik karriär. Han är i praktiken "odödlig" i denna klubb. Han hann även med en lyckad utflykt till Olympiakos åren 2000-03.

Landslagskarriären började även den bra. Mittfältsdirigenten Zetterberg spelade sin första landskamp från start mot Israel i kvalet till VM-94 och han gjorde mål i den matchen som Sverige vann med 5-0. Det blev dock inget VM-slutspel för Zetterberg pga. skada. Han fick alltså inte vara med på Sveriges VM-äventyr i USA.

Åren därpå när Sverige inte rosade marknaden på landslagsnivå var han kanske den bästa spelaren i laget. När Tommy Söderberg tog över som tränare var Zetterberg tilltänkt att få en betydande roll i laget. Det var också något som alla förväntade sig. Zetterberg hade trots allt burit Sveriges landslag de senaste åren. I första EM-kvalmatchen mot England var dock Zetterberg tänkt att gå in som högermittfältare. Men Zetterberg som led av diabetes fick en insulinchock innan matchen och man valde att ställa honom vid sidan av laget. Därefter drabbades han ytterligare av en långtidsskada och kunde inte tas ut i landslaget.

När så Zetterberg åter blev klar för landslagsspel kom han att sidosteppas alltmer och det snackades om att man inte kunde ha två kreativa spelare som Ljungberg och Zetterberg på ett svenskt mittfält samtidigt. Söderberg valde i fortsättningen andra alternativ än Zetterberg på mittfältet. Zetterberg gillade inte situationen och han valde att sluta i landslaget.

Zetterberg var länge de svenska supportrarnas favorit och man saknade honom verkligen i landslaget. Detta gjorde även den svenska journalistkåren som ofta använde Zetterberg som argument när man ville komma åt att kritisera Söderbergs defensiva taktik. Men någon comeback för Zetterberg i landslaget blev det aldrig och till slut glömdes han även bort i landslagsdiskussionerna. Trots allt gick det ju bra för Söderbergs landslag utan Zetterberg.

1 kommentar: