måndag 18 januari 2010

Hannu Aravirtas revansch?

Äntligen! Ja, det utbrister jag över att få se Hannu Aravirta som tränare i ett elitserielag. Som jag tidigare har skrivit i bloggen har ju Miloslav Horava legat löst på posten som Modo-tränare. Jag trodde personligen att han skulle få sparken/avgå efter förlusten mot Färjestad förra veckan. Men det kom nu istället, trots att man vann senaste matchen mot Luleå. Tomas Steen kommer att fortsätta som assisterande tränare.

Jag vet inte riktigt hur man ska se på det. Det låter inte som att Horava har fått sparken. För om man ska tro de officiella uttalandena från Modos sida verkar det som att Horava dels inte orkade mer samt att man från klubbledningens sida gärna såg en förändring i båset. Hursomhelst kan vi nog konstatera att det var en skilsmässa i samförstånd.

Lite förvånande kan tänkas att Modo väljer att ge en finländare förtroendet igen. Harri Rindell som fick sparken efter förra säsongen har faktiskt jobbat tillsammans med Hannu Aravirta. Aravirta känner vi igen som mångårig tränare i det finländska landslaget. Först som assisterande till guldmakaren Curre Lindström och senare som huvudtränare i flera år.

Jag har alltid varit förvånad över att vi inte har sett "Ara" som tränare i Sverige tidigare. Han pratar bra svenska och han har en ledarstil som är ganska lik den svenska. Däremot har Aravirta inte varit särskilt het som tränare de senaste åren. Under säsongen fick han sparken från Jokerit och han fick även sparken från HIFK Helsingfors för ett par år sedan. Den gången lyckades HIFK bra i grundsäsongen men efter att man höll på att åka ut ur slutspelet fick Aravirta sparken. Nej, hans goda rykte kvarstår nog från tiden som landslagstränare där han som förbundskapten bidrog till att Finland höll sig kvar i den absoluta världstoppen. Han var även nära att ge Finland ytterligare VM-guld, men det slutade med tre VM-silver. Han tränade även det finländska juniorlandslaget åren 2004-06 och tog då två juniorVM-brons med laget.

Som klubbtänare just nu är Aravirta inte särskilt het och med ett rykte påväg nedåt. Men hans facit som landslagstränare är bra. Frågan är om Modo har någon chans på slutspel mera. Hursomhelst vill nog Modo se positiva resultat så här i sluet på säsongen för att kunna bygga vidare på något till nästa säsong. Aravirta är alltså mannen som ska bidra till detta. Det här kanske kan bli hans revansch. Om han misslyckas. Ja, då är han nog inte en man för de stora klubbarna mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar