lördag 19 juni 2010

Just Fontaine


Han föddes 1933 i Marrakech i Franska Marocko. Han flyttade sen till Casablanca där hans fotbollskarriär tog fart. Nice fick upp ögonen för honom och värvade honom till Frankrike 1953. Efter ett par år i Nice flyttade han till Stade de Reims där han fick spela med Raymond Kopa. Totalt gjorde Fontaine 165 mål på 200 matcher i Ligue 1 och han vann två mästerskap.

Men det är faktiskt för sina insatser i VM-sammanhang som Fontaine är mest känd runt om i världen och då spelade han i bara ett VM-slutspel. Han spelade för "de blå" i VM 1958 i Sverige. Frankrike tog brons efter att ha vunnit över Västtyskland i bronsmatchen med 6-3. I den matchen gjorde "Justo" 4 mål och totalt gjorde han 13 mål i hela VM-turneringen. Ett mycket svårslaget rekord.

Fontaine blev tvungen att avsluta sin karriär 1962 pga. en efterhängsen skada. Han påbörjade 1967 en karriär som tränare då han tog sin an Frankrikes landslag. Men det jobbet varade endast över två träningsmatcher. Efter sejourer i Luchon, Paris-Saint Germain och Toulouse blev han 1979 tränare för det Marockanska landslaget i två år.

Fontaine var även med och bildade det franska spelarfacket 1961.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar