måndag 13 juni 2011

Al Arbour

Stanley Cup-finalerna är igång och inatt kan Vancouver Canucks bli mästare om de vinner borta mot Boston. I repsektive lags bås återfinner vi två tränare som är goda vänner och som har gjort liknande tränarkarriärer, nämligen Alain Vigneault(Vancouver) och Claude Julien(Boston). En av dem kommer snart att få titulera sig Stanley Cup mästare som tränare.

Idag väljer bloggen att uppmärksamma en gammal mästartränare vid namn Al Arbour. Men innan han blev tränare så var han också en framgångsrik spelare. Kanadensaren Arbour vann Stanley Cup som spelare med Detroit(1954), Chicago Blackhawks(1961) och med Toronto Maple Leafs(1962,1964). Arbour som spelade som back är en av endast 11 spelare som har vunnit två Stanley Cup-titlar på raken med två olika lag. Han är också en av 10 spelare som har vunnit Stanley Cup med tre olika lag. Han kunde även ha vunnit med ett fjärde lag. Han var lagkapten för St. Louis Blues som gick till tre finaler åren 1968-70. Man förlorade dock samtliga finaler i 4 raka matcher. Al Arbour var också känd för att spela i glasögon. Han var den siste spelaren i NHL att spela med dem.

Det var också i St. Louis Blues som Arbour inledde sin tränarkarriär. Efter tre säsonger i Blues blev han värvad som tränare till den färska NHL-organisationen New York Islanders. Från att ha varit NHLs sämsta lag byggde Arbour upp laget säsong för säsong. Men det skulle visa sig att det inte var alltför lätt att kamma hem en Stanley Cup-titel. Trots ett par fina grundsäsonger så var det först 1980 som Islanders vann den ädlaste av titlar då man besegrade Philadelphia i finalen.

Succén fortsatte och Islanders vann 4 raka Stanley Cup åren 1980-1983. I laget spelade storspelare som Bryan Trottier, Clark Gillies, Denis Potvin, Bob Nystrom, Mike Bossy m.fl. Vi ska heller inte glömma svenskarna Anders Kallur och Stefan Persson som var med och vann alla 4 år.

Sviten tog dock slut när Islanders 1984 förlorade mot Edmonton Oilers i finalen. Edmonton som hade Gretzky, Kurri, Messier m.fl. i laget. Arbour fortsatte som tränare i Islanders fram till säsongen 1985-86. Han var dock snabbt tillbaka i laget och tränade Islanders åren 1988-1994. Detta var en period utan desto större framgångar för Arbour och Islanders. Han ledde dock laget fram till en semi-final 1993. Där blev dock Montreal och muren Patrick Roy alltför svåra. 2007 gjorde Arbour en comeback för en match i Islanders-bås. Detta var hans 1500:e match som tränare för Islanders. Man vann matchen över Pittsburg med 3-2.

Arbour anses vara en av NHLs bästa tränare någonsin. Det är bara Scotty Bowman som har vunnit fler matcher som tränare i NHL än Arbour.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar