tisdag 5 januari 2010

Gunnar Nordahls råd till Sven Tumba

Gunnar Nordahl, som jag högst förmodligen kommer att ha för orsak att återkomma till i den här bloggen framöver, figurerade kort i Sveriges televisions utomordentliga dokumentär "Året var 1960" för ett par dagar sedan.

Inslaget handlade om Sven Tumba. Han berättar om hur han alltid började grina när isarna smalt om våren. Men han nämner också sin oerhörda träningsvillighet. Han tränade mer än andra. Den stora passionen var naturligtvis ishockey, men Sven "Tumba" Johansson var även väldigt duktig i fotboll. Han tog SM-guld med Djurgården och spelade även en landskamp för Sverige i denna hans andra sport.

I dokumentären framkommer det att en tidning hade intervjuat Gunnar Nordahl och frågat honom om han trodde att den där Sven Johansson kunde bli en bra fotbollsspelare. Nordahl svarade: "Ja, om han kortar av stegen." Detta gjorde nu att Sven Tumba började träna allt mer för att få upp snabbheten, både på is och på land och han tackar sin kompis Gunnar för de orden som sporrade honom.

Jag kan inte låta bli att fortsätta på temat Gunnar Nordahl. Kanoniären från Hörnefors ser vi här i en intervju med Bengt Bedrup från 1958. Det är kul att höra att Gunnars västerbottniska dialekt sitter kvar.



Gunnar Nordahl med epiteten Il Cannoniere och Il Bisonte(Bisonoxen) är en av Serie A's och Milans riktigt stora stjärnor genom historien. Hela 225(!) mål blev det för Gunnar borta i Italien. Han har även rekordet för flest antal mål under en säsong(35mål). Inte minst är han ju också känd för att ha varit en del i trion Gre-No-Li(Gren-Nordahl-Liedholm) under 4 säsonger i Milan. Här kommer ett underbart klipp med en massa mål av centertanken Nordahl. Man ser hur skoningslös han var framför mål.



Förmodligen kommer det inte att vara sista gången jag skriver om Gunnar här i bloggen. Han växte ju upp utanför Umeå där jag bor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar