onsdag 7 april 2010

Stella Walsh


Det här kommer inte att vara ett inlägg i debatten om Caster Semenya. Däremot tror jag inte att internationella friidrottsförbundet har skött saken väl.

I historien har det funnits flera fall där damidrottare har anklagats för att ha varit män. En idrottare som säkert blev misstänkt för detta, men som aldrig avslöjades var Stella Walsh. Hon föddes 1911 i Polen. Hon fick då namnet Stanisława Walasiewicz. När hon endast var tre månader gammal emigrerade familjen till USA. Där antog hon alltså senare namnet Stella Walsh.

Hon kom att tävla för Polen istället för USA i internationella tävlingar. Hon blev även en populär idrottare i Polen. Hennes största framgång var OS-guldet på 100m i OS i Los Angeles 1932. Fyra år senare fick hon nöja sig med ett OS-silver på samma distans i Berlin. Ironiskt nog fick segrarinnan i det loppet Helen Stephens genomgå en undersökning för att bevisa att hon var en kvinna. Stella Walsh hade också ett tag världsrekordet på 100m. Det löd på 11,8 sekunder och hon satte det i Poznan 1932.

Stella Walsh dog i ett rån i Cleveland 1980. I obduktionen efteråt kunde man konstatera att hon hade manliga genitalier men också kvinnliga drag. Undersökningar har kommit fram till att hon hade såväl XX- som XY-kromosompar.

Hennes kön har inte gått att fastställa. Det har också debatterats om utifall hennes rekord borde strykras. Men det har man alltså inte gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar